Påskeøllet fra Brasserie St. Feuillien
 af Søren Bjørn Hansen, medlem nr. 194

Den første søndag efter forårsjævndøgn ligger, den vigtigste af kirkeårets fester. Udover at markerer dødens forbigang, som forudsagt i det gamle testamente, markerer påsken også afslutningen på den 40 dage lange faste.  Til denne højtid, som til andre højtider, bryggede munkene på de europæiske klostre særligt øl. Der var tale om ekstra fyldige og stærke bryg, der blev brygget på de bedste ingredienser og de fineste urter som efterfølgende modnedes i klostrenes kældre i måneder.

Selvom påsken i dag i højere grad markerer overgangen mellem vinter og forår, er påskeøllet fra St. Feuillien stadig en rigtig højtids øl .

Bryggeriet St. Feuillien i byen Le Roeulx har siden 1873 brygget klosterøl i Biere d’abbaye traditionen. I 2003, i forlængelse af deres succesrige julebryg St. Feuillien Cuvée de Noël, lancerede bryggeriet en påskebryg. Påskebrygget er skabt en af Belgiens p.t. største bryggere, brygmester Alexis Briol - der udover at passe kedlerne på Brasserie St. Feuillien også passer kedlerne på Brasserie du Bocq.

For kendere af bryggeriets andre øl vil påskebryggen virke bekendt. I lighed med bryggeriets andre øl, tilsættes de ”hemmelige” krydderier der tilsammen giver alle bryggeriets øl ”The St.Feuillien touch”. Udover de ”hemmelige" krydderier, skabes bryggeriets øls særlige karakter ved anvendelsen af aromahumlesorterne Styrian Goldings fra Slovenien og Saaz fra Tjekkiet, samt ved at øllet brygges på vand fra bryggeriets egen kilde. Netop brygvandet spiller en stor rolle i bryggeriets bryg, idet vandet har et højt kalciumindhold, som giver et højere udtræk af aromastoffer fra humle. 

St. Feuilliens påskebryg markerer på smuk vis overgangen mellem vinter og forår. Hvor sødme, mørkt ristet malt, høj alkohol og krydderier er grundingredienserne i jule- og vinterøllet, og lethed, friskhed og mildhed karakteriserer sommerøllet, udmærker påskeøllet sig ved på en og samme tid at have fylde og lethed. Fylden og den maltede smag er nedtonet og humlen træder mere i karakter. Dette bevirker at øllet får en frisk duft og smag, som på finurlig vis leder tankerne hen på duften af forår og grønne farve.

Den nedtonede maltsødme ændrer smagsoplevelsen. Hvor malten og sødmen træder i karakter i begyndelsen af indtagelsen, træder humlen i karakter i eftersmagen og anvendelsen af aromahumlesorterne Saazer og Styrian Goldings giver en fin tør og aromatisk afslutning.

I forhold til sidste års bryg er 2004 udgaven blevet justeret en anelse. For at nedtone skumdannelsen er der tilsat mere humle, hvilket giver en anelse mere bitterhed i afslutningen.

St. Feuillien Påskebryg brygges på maltstyperne münchner og caramalt, der udover at give øllet dets smukke mørke kobberagtige farve, bidrager med en diskret karamelagtig sødme, der blander sig med de frugtagtige aromaer fra overgæringen.

Mæsken koges ind til et sukkerindhold på 22%, herefter tilsættes Styrian Goldings som koges med i 45 min, hvorefter der tilsættes saazerhumle. 10 min før slutningen koges urten i 10 min med de 5 krydderier og lidt saazerhumle. Den færdige urt filtreres, køles ned, tilsættes gær og gærer færdigt i. For at give øllet en mere afdæmpet karakter koldlagres øllet i ca. 3 uger, hvorefter det tappes på flasker og lagres i 2-3 uger ved 25 °C inden det forlader bryggeriet.

Som alle andre øl fra Brasserie St. Feuillien eftergærer Påskebryggen på flaske og vil, som vin, kunne gemmes og udvikle sig i mange år. Dog understregede brygmesteren at han bryggede øl for at det skulle drikkes friskt, og at hans øl maximalt skulle gemmes et år. Det er selvfølgelig en smagssag, hvor længe man gemmer sit øl.  

St. Feuillien Påskebryg bør serveres i et pokalglas. Med en kompleks øl som St. Feuilliens Påskebryg, er det vigtigt at øllet serveres i denne type glas, idet glassets store overflade giver mulighed for en afgivelse af alkohol, samtidig med at det giver en bedre iltning af øllet. Ønsker man ikke at investere i bryggeriets egne glas, kan man som alternativ bruge et Trappist- eller et stort rødvinsglas. Med hensyn til serveringstemperatur serveres øllet på bryggeriet relativt koldt dvs. ved 6-8 ºC. Hvis man finder denne temperatur for lav er man selvfølgelig velkommen til at servere øllet varmere.

Skål og god påske!
Søren Bjørn Hansen