Selvom påsken i dag i højere grad markerer overgangen mellem vinter og forår, er påskeøllet fra St. Feuillien stadig en rigtig højtids øl .
Bryggeriet St. Feuillien i byen Le Roeulx har siden 1873 brygget klosterøl i Biere d’abbaye traditionen. I 2003, i forlængelse af deres succesrige julebryg St. Feuillien Cuvée de Noël, lancerede bryggeriet en påskebryg. Påskebrygget er skabt en af Belgiens p.t. største bryggere, brygmester Alexis Briol - der udover at passe kedlerne på Brasserie St. Feuillien også passer kedlerne på Brasserie du Bocq.
For
kendere af bryggeriets andre øl vil påskebryggen virke bekendt.
I lighed med bryggeriets andre øl, tilsættes de ”hemmelige”
krydderier der tilsammen giver alle bryggeriets øl ”The
St.Feuillien touch”. Udover
de ”hemmelige" krydderier, skabes bryggeriets øls særlige
karakter ved anvendelsen af aromahumlesorterne Styrian Goldings
fra Slovenien og Saaz fra Tjekkiet, samt ved at øllet brygges på
vand fra bryggeriets egen kilde. Netop brygvandet spiller en stor
rolle i bryggeriets bryg, idet vandet har et højt kalciumindhold,
som giver et højere udtræk af aromastoffer fra humle.
Den
nedtonede maltsødme ændrer smagsoplevelsen. Hvor malten og sødmen
træder i karakter i begyndelsen af indtagelsen, træder humlen i
karakter i eftersmagen og anvendelsen af aromahumlesorterne Saazer
og Styrian Goldings giver en fin tør og aromatisk afslutning.
I forhold til sidste års bryg er 2004 udgaven blevet justeret en anelse. For at nedtone skumdannelsen er der tilsat mere humle, hvilket giver en anelse mere bitterhed i afslutningen.
Mæsken
koges ind til et sukkerindhold på 22%, herefter tilsættes
Styrian Goldings som koges med i 45 min, hvorefter der tilsættes
saazerhumle. 10 min før slutningen koges urten i 10 min med de 5
krydderier og lidt saazerhumle. Den færdige urt filtreres, køles
ned, tilsættes gær og gærer færdigt i. For at give øllet en
mere afdæmpet karakter koldlagres øllet i ca. 3 uger, hvorefter
det tappes på flasker og lagres i 2-3 uger ved
Som
alle andre øl fra Brasserie St. Feuillien eftergærer Påskebryggen
på flaske og vil, som vin, kunne gemmes og udvikle sig i mange år.
Dog understregede brygmesteren at han bryggede øl for at det
skulle drikkes friskt, og at hans øl maximalt skulle gemmes et år.
Det er selvfølgelig en smagssag, hvor længe man gemmer sit øl.
St.
Feuillien Påskebryg
bør serveres i
et pokalglas. Med en kompleks øl som St. Feuilliens
Påskebryg, er det vigtigt at øllet serveres i denne type glas,
idet glassets store overflade giver mulighed for en afgivelse af
alkohol, samtidig med at det giver en bedre iltning af øllet. Ønsker
man ikke at investere i bryggeriets egne glas, kan
man som alternativ bruge et Trappist- eller et stort rødvinsglas.
Med hensyn til serveringstemperatur serveres øllet på bryggeriet
relativt koldt dvs. ved 6-8 ºC. Hvis man finder denne temperatur
for lav er man selvfølgelig velkommen til at servere øllet
varmere.